Stacks Image 1388
Op 11 januari 1971 word ik geboren in Mol. Mijn kindertijd en jeugd breng ik door in Balen. Knutselen en tekenen doe ik graag. Af en toe vind ik nog wel eens een oude tekening op zolder uit die periode! Een bijzondere ontdekking was deze tekening van een clowntje ... ik was vijf jaar toen ik ze maakte.

Of ik ergens 'artistieke scholing' geniet?
Jawel! In 1977 - dan ben ik zes - schrijven mijn ouders me in voor tekenles aan de Stedelijke Kunstacademie te Mol. Ondanks het mooie rapport heb ik er na één jaar al genoeg van. Wat heb ik een hekel aan borstels uitwassen!
Daarna teken ik nog nauwelijks. Na de lagere school in Balen ga ik naar de middelbare school in Mol. Ik kies Latijn-wiskunde en ik studeer nadien verder. Ik volg voedings- en dieetleer, eerst aan de Rega School en nadien aan de universiteit in Leuven waar ik het licentiaatsdiploma behaal. Het laatste jaar van deze studie breng ik door als Erasmus-student aan de universiteit in Southampton, Engeland. Dan volg ik een opleiding om les te mogen geven.

Ik ga niet lesgeven maar begin te werken bij Janssen Pharmaceutica. Eerst als Medical Writer, nadien als Quality Engineer. Intussen ben ik getrouwd met Bart en hebben we twee prachtige zonen - Lander en Robbe - mogen verwelkomen in ons gezin. Wanneer Robbe 6 weken oud is, vertrekken we naar New Haven, Connecticut, Amerika. Bart doet postdoctoraal onderzoek aan de universiteit van Yale en ik ... ik doe het huishouden! Ondanks deze drukke activiteit mis ik toch iets: een job, een uitdaging, ... iets voor en van mezelf. En dan komt Bart met de geniale woorden: 'schrijf eens een boekske'.

Na wat opzoekingswerk en enkele telefoontjes wist ik het! Ik schrijf me in voor de wedstrijd 'de Prijs van de stad Hasselt' nu omgedoopt naar de 'Key Colours' en ik maak een tekening van ... een clowntje! De tekening wordt geselecteerd voor de bijhorende tentoonstelling. Tijdens de tentoonstelling hoor ik over de 'open illustratorendagen' die Clavis organiseert. Daar moet ik absoluut eens heen!
Stacks Image 1438
Stacks Image 122219
Stacks Image 122221
Zo gezegd, zo gedaan.
Met één tekening - over een clown (weeral) - ga ik naar Hasselt. Ik moet een tijdje wachten want er zijn veel mensen daar, die allemaal met uitpuilende kaften binnengaan. Het scheelt maar een haar of ik ga terug buiten! Toch lukt het me om aandachtig te luisteren naar wat me wordt verteld. Over het scenario, de illustraties, de wisselwerking tussen de twee ... terwijl ik zelf eigenlijk alleen bezig ben met het goed krijgen van mijn 'inkleurwerk'... Het moedigt aan om door te gaan! Het duurt een hele tijd voordat ik alles heb uitgezocht: de verf, de borstels, het papier, de techniek, ... maar al doende leert men!

Intussen zijn we van New Haven naar Jumet in Wallonië verhuisd, heb ik mijn job bij Janssen Pharmaceutica opgezegd en geef ik biologie in een school in Halle. Maar het tekenen en uitdenken van verhalen heeft me gebeten ... het laat me niet los. Ik schrijf me opnieuw in voor de illustratorenprijs van de stad Hasselt. Dit keer met 'Maskers af', een verhaal over een rat die verliefd wordt op een muis. Het verhaal speelt zich af in Venetië ... En opnieuw wordt mijn tekening geselecteerd voor de tentoonstelling. Meer nog: ik win de publieksprijs: 'Prijs van het Kind'! Even later wordt mijn eerste prentenboek uitgegeven: 'Wiebe is verliefd'. Intussen zijn we terug naar Balen verhuisd, heb ik een tijd les gegeven in Mol, een job die ik heb opgezegd om te doen wat ik graag doe: prentenboeken bedenken en illustreren.

Stacks Image 87325
Ja, ik mag zeggen dat ik me in mijn werk zo gelukkig voel als een kind van vijf dat een clowntje tekent met gele en rode ogen en een bloem op zijn hoed. Soms komen dromen uit!